Om du är i behov av ett campingbord, är det inte omöjligt att du även är i behov av annan utrustning som gör din campingupplevelse bättre. Att campa är ett betydligt enklare liv än att bo på ett hotell och äta på restaurang, men det är också en helt annan charm med en härlig avkopplande känsla.

Det som däremot kan förstöra en trevlig campingupplevelse är att vara dåligt utrustad. Det kan vara att du planerat dåligt, förlitar dig på slitna och gamla grejer eller helt enkelt har fel utrustning med dig.

Det finns väldigt mycket utrustning som är speciellt avsett för camping och som dessutom gör campandet mycket roligare. Campingutrustning är som tur är inte speciellt dyrt så du kan få ett väldigt bra grundutbud för en rimlig peng (se utbudet hos butikerna).

För någon som ännu inte har all utrustning är det svårt att föreställa sig alla behov man möts av på campingplatsen. Allt från en diskbalja att bära och diska i till konservöppnare och andra praktiska prylar.

Varumärket Outwell har mycket bra campingutrustning för alla tänkbara behov. På Outnorth.se kan du dessutom hitta mycket av dessa till ett väldigt bra pris. Outwell har även mycket praktiska campingbord och campingstolar, och dessa säljs även på Outnorth.

Sovsäckar och Liggunderlag

liggunderlag-luftmadrass-sovsäckDet kanske viktigaste när man tältar och campar är att man sover bra och då gäller det att ha rätt utrustning för rätt ändamål. En svensk sommar behöver inte vara speciellt varm och även en natt i Juni kan gå ner mot 10 grader så att ha en sovsäck är väsentligt. Om du bara ska använda sovsäcken på sommaren så behöver du inte lägga ner mycket pengar på den som du kanske borde göra om du vill vandra på vår, höst eller vintern.

Det finns prisvärda sovsäckar i de e-butiker som vi listar.

När det kommer till just liggunderlag så kan det faktiskt vara ganska viktigt, speciellt om du är ute tidigt eller sent på säsongen. Ett liggunderlag har två uppgifter där det ena är att isolera ytan mellan dig och marken. Utan ett liggunderlag sprider sig lätt kyla från marken upp genom sovsäcken till dig och det vill man undvika till varje pris.

Den andra uppgiften som ett liggunderlag har är att ta bort ojämnheter på marken. Om du ska campa med familjen på en campingplats så är dessa platser ofta väldigt plana och avsedda för just tält och då blir det mycket lättare att hitta en jämn yta att sova på än om du vandrar i skog och fjäll.

Man skulle väl kunna säga att om du vet med dig att underlaget är plant och du bara ska campa när det är som varmast så fungerar de enklaste grejorna. Luftmadrass om du föredrar lite mjukare underlag och ett vanligt liggunderlag om du vill ha en något hårdare bädd.

Om det är vinterhalvår så du ska vandra i fjällen med packning på ryggen vill du ha ett bra liggunderlag som isolerar rätt, tar bort ojämnheter och väger så lite som möjligt.

Läs mer om liggunderlag.

Tält – Ditt boende, tak och skydd

familjetält

Familjetält med 6 sovplatser…

Att ha ett bra och funktionsdugligt tält är knappast något som man behöver förtydliga. Det är inte ovanligt att vädret snabbt försämras och även under sommaren kan temperaturen snabbt sjunka med kraftiga regn- och åskoväder. Med ett bra tält kan dessa tillfällen faktiskt vara ganska mysiga även om det gärna snabbt får dra förbi.

Ska du campa med familjen och ta bilen till campingplatsen så är det förmodligen ett familjetält du vill ha. Detta ger mest glädje då dessa tält ofta är ganska stora med en inre sovkammare som går att stänga under dagen (undviker att dra in smuts och framför allt djur). Där är även en yttre del som ofta har lite högre i tak där normallånga vuxna kan stå upp i. Här kan man få plats med campingbord, packning, kylväska och lite andra campingmöbler. Det går även utmärkt att starta campingköket här inne och laga mat.

Om man är färre personer så är ett familjetält förmodligen inte rätt typ av tält. Det finns mindre kupoltält som lämpar sig för så väl campingplatser men även andra platser. De är helt enkelt mer flexibla.

Ska du vandra med packning på ryggen så ska tältet väga lite och då brukar tältet även bara vara stort nog för 2-3 personer. Här är det viktigt att tältet väger lite, tar lite plats och är enkelt att resa. Fjälltält brukar alla ha dessa egenskaper och är även väldigt vindstarka.

e-butikerna vi listar finns ett bra utbud av tält. Ta en titt där då de ofta erbjuder prisgaranti och kampanjer.

Vill du läsa mer om olika typer av tält och vad som är lämpligt för olika situationer så ta en titt här.